Faalangst

Je hebt echt goed geleerd voor je tentamen, je weet alles, maar toch slaag je niet voor je tentamen. Faalangst kan erg belemmerend zijn in je dagelijks leven. Bij tentamens bijvoorbeeld, of als je je rijbewijs wilt halen, maar ook bij de meer alledaagse dingen.
Faalangst ontstaat niet zomaar. Het ontstaat doordat je wilt (wilde) voldoen aan verwachtingen van anderen en uiteindelijk wordt het een manier van overleven en ga je voldoen aan de verwachtingen van ‘jezelf’. Je legt jezelf onrealistische doelen op, of je houdt jezelf voor dat er vreselijke dingen gebeuren als je iets niet ‘haalt’.

Wat kan ik voor jou doen:

Ik maak onder andere gebruik van Voice Dialogue, wat staat voor het gesprek aangaan met meerdere delen van jezelf, van je persoonlijkheid.  Deze delen kunnen we een naam geven, zoals bijvoorbeeld de Innerlijke Criticus. Als je faalangst hebt, zou het kunnen zijn dat je bijvoorbeeld vaak “je móét het halen, anders …” voorbij hoort komen. Het doel van Voice Dialogue is inzicht te krijgen welke subpersoonlijkheden dit voor jou zijn. Door verkenning en acceptatie hiervan, wordt een transformatieproces mogelijk: het wordt ineens heel duidelijk welke interne dialoog je steeds in jezelf en met jezelf hebt. Zo ben je uiteindelijk in staat om niet meer onbewust op een subpersoonlijkheid te reageren, maar bewust met iedere situatie uit het dagelijks leven om te gaan en dus ook met spannende dingen, zoals toetsen.

Ook kijk ik vanuit een contextueel perspectief naar jouw situatie, waarin we onder andere kijken naar de rol van jouw gezin van herkomst. Kreeg jij bijvoorbeeld vanuit huis de opdracht ‘wees perfect’ mee, dan kun je faalangst ontwikkeld hebben. Het is immers onmogelijk om altijd voor iedereen perfect te zijn. Wat is trouwens perfect?

Wat levert het op?

Doordat je je bewust wordt van je interne dialoog, krijg je een keus hoe je met een situatie omgaat. Je kunt ervoor zorgen dat de Innerlijke Criticus niet meer voorin aan het stuur zit, maar rustig achterin met jou meerijdt.

Je wordt je bewust van de boodschap waar jij al jaren aan probeert te voldoen. We kijken samen naar je potentiële vermogens en kwaliteiten, waarmee je zelfvertrouwen toeneemt.

Jij krijgt weer zélf het stuur in handen!

Comments are closed.