Faalangst

Je hebt echt goed geleerd voor je tentamen, je weet alles, maar toch slaag je niet voor je tentamen. Faalangst kan erg belemmerend zijn in je dagelijks leven. Bij tentamens bijvoorbeeld, of als je je rijbewijs wilt halen, maar ook bij de meer alledaagse dingen.
Faalangst ontstaat niet zomaar. Het ontstaat doordat je wilt (wilde) voldoen aan verwachtingen van anderen en uiteindelijk wordt het een manier van overleven en ga je voldoen aan de verwachtingen van ‘jezelf’. Je legt jezelf onrealistische doelen op, of je houdt jezelf voor dat er vreselijke dingen gebeuren als je iets niet ‘haalt’.

Wat kan ik voor jou doen:

Ik maak onder andere gebruik van Voice Dialogue, wat eigenlijk staat voor het gesprek aangaan met meerdere ‘subpersoonlijkheden’. Uitgangspunt hierbij is dat een ieders persoonlijkheid is opgesplitst in delen. Deze stukken kunnen we een naam geven, zoals bijvoorbeeld de Innerlijke Criticus. Hierbij kan iedereen zich wel een voorstelling maken: “Wat ben je toch onhandig”, “Waarom kun je ook nooit eens normaal doen”, “Je bent saai” en “Je bent lelijk” zijn allemaal voorbeelden van uitspraken van een Innerlijke Criticus. Als je faalangst hebt, zou het kunnen zijn dat je bijvoorbeeld vaak “je móét het halen, anders …” voorbij hoort komen.

Het doel van Voice Dialogue is inzicht te krijgen welke subpersoonlijkheden dit voor jou persoonlijk zijn. Door verkenning en acceptatie hiervan, wordt een transformatieproces mogelijk: het wordt ineens heel duidelijk welke interne diagloog je steeds in jezelf en met jezelf hebt. Zo ben je uiteindelijk in staat om niet meer onbewust op een subpersoonlijkheid te reageren, maar bewust met iedere situatie uit het dagelijks leven om te gaan en dus ook met spannende dingen, zoals toetsen.

Wat levert het op?

Stel jezelf even voor, dat jij een auto ‘bent’ met daarin een aantal stoelen. Al je deelpersoonlijkheden reizen mee in je leven en zitten in deze auto. Als je faalangst hebt, zit de Innerlijke Criticus als het ware in de bestuurdersstoel van jouw auto. Doordat je je bewust wordt van je interne dialoog, krijg je een keus hoe je met een situatie omgaat. Je kunt ervoor zorgen dat de Innerlijke Critius niet meer voorin aan het stuur zit, maar rustig achterin met jou meerijdt. Jij krijgt weer zélf het stuur in handen!

 

Comments are closed.